minoanDesign
LOADING
Η σπουδαιότητα του SEO

Η σπουδαιότητα του SEO

Ένα καλοσχεδιασµένο SEO µπορεί να κάνει το περιεχόµενο των ιστοσελίδων ενός website πιο σχετικό, πιο ελκυστικό αλλά και πιο φιλικό προς τους µηχανισµούς ανάγνωσης των µηχανών αναζήτησης έτσι ώστε µε µεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα να σαρώσουν ολόκληρο το site και να το ευρετηριάσουν.

Γιατί το SEO όµως είναι τόσο απαραίτητο και πρωταρχικής σηµασίας για ένα website και γιατί µία υψηλή θέση (ranking) στις λίστες των αποτελεσµάτων των µηχανών αναζήτησης είναι τόσο σηµαντική;

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι πάνω από το 85% της κίνησης στο internet, προέρχεται από τις µηχανές αναζήτησης. Αυτό από µόνο του µάλλον φανερώνει πολλά. Με απλά λόγια, οι µηχανές αναζήτησης είναι ένα πολύτιµο εργαλείο σε κάθε έναν που αναζητεί πληροφορίες στο διαδίκτυο καθώς µπορούµε δυνητικά, να αναζητήσουµε οτιδήποτε και να πάρουµε άµεσα αποτελέσµατα υπό την µορφή ιστοσελίδων που περιέχουν στοιχεία των αναζητήσεων.

Θεωρείστε τον εαυτό σας ιδιοκτήτη ενός δικτυακού τόπου µιας επιχείρησης. Σκεφτείτε πόσο σηµαντικό είναι οι ενδιαφερόµενοι επισκέπτες – πελάτες ψάχνοντας στο διαδίκτυο να µη µπορούν να βρουν τις πληροφορίες, υπηρεσίες, προϊόντα που προσφέρεται ακόµα και το τηλέφωνο ή τη διεύθυνση σας. Οι πιθανοί πελάτες ψάχνουν να εντοπίσουν πληροφορίες αλλά η ιστοσελίδα σας δεν εµφανίζεται πουθενά, συνεπώς ουδέποτε ο υποψήφιος πελάτης θα µάθει για την ύπαρξη σας.

Παρόλο που µπορεί να έχετε σχεδιάσει και κατασκευάσει µια όµορφη και εντυπωσιακή σελίδα αυτή παρουσιάζει χαµηλή κίνηση επισκεπτών και δεν εµφανίζετε πουθενά στα αποτελέσµατα των αναζητήσεων από της µηχανές αναζήτησης. Ίσως και να εµφανίζει κάποια αποτελέσµατα στις αναζητήσεις αλλά όχι σε ικανοποιητική θέση στην κατάταξη των αποτελεσµάτων. Από στατιστικές γνωρίζουµε ότι το 85% των επισκεπτών επιλέγει από τα 3 πρώτα αποτελέσµατα της πρώτης σελίδας αποτελεσμάτων (και το 80% µόνο από τα πρώτα δέκα) ενώ µόνο το 15% θα προχωρήσει στα παρακάτω 20 ή 30 αποτελέσµατα και πέρα από την 3η σελίδα των αποτελεσματων αναζητησης.

Εποµένως, για εµπορικούς δικτυακούς τόπους που προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες µε χρέωση ή αντιπροσωπεύουν εταιρίες κάθε µορφής, είναι κρίσιµης σηµασίας το περιεχόµενό τους να γίνει δηµοφιλές στο διαδίκτυο, ώστε µέσω της υψηλής επισκεψιµότητας να αυξηθούν αντίστοιχα και οι πωλήσεις. Ας πάρουµε ένα ακόµα παράδειγµα, έναν χρήστη που ψάχνει για µία πληροφορία µέσα από µια µηχανή αναζήτησης π.χ. το Google. Δίχως αµφιβολία θα κληθεί να επιλέξει µεταξύ χιλιάδων αποτελεσµάτων που παραπέµπουν σε ανάλογο αριθµό ιστοσελίδων. Δεδοµένου λοιπόν ότι ένας χρήστης δεν θα αφιέρωνε περισσότερο χρόνο για να αναζητήσει πέρα από τα 20 περίπου πρώτα αποτελέσµατα µιας αναζήτησης, θα πρέπει ο εκάστοτε δικτυακός τόπος να συγκαταλέγεται σε αυτά.

Έχοντας λοιπόν µία από τις πρώτες θέσεις, επωφελείται από το µέγιστο αριθµό χρηστών – επισκεπτών ΔΩΡΕΑΝ από τις µηχανές αναζήτησης.

Σίγουρα οι επισκέπτες ή πελάτες που γνωρίζουν την ηλεκτρονική διεύθυνση µιας ιστοσελίδας (URL) την βρίσκουν άµεσα, το θέµα όµως είναι ο δυνητικός πελάτης, ο επισκέπτης που δεν γνωρίζει αλλά ψάχνει µέσα από τις µηχανές αναζήτησης για τις όποιες υπηρεσίες ή προϊόντα. Συνεπώς µπορεί να µετατραπεί από έναν απλό επισκέπτη σε πελάτη.

Τα οργανικά αποτελέσµατα των µηχανών αναζήτησης δεν είναι µόνο χωρίς κόστος για την εκάστοτε ιστοσελίδα αλλά χρησιµοποιούνται και από µεγαλύτερο αριθµό χρηστών, έτσι ώστε οι δικτυακοί τόποι που εµφανίζονται στις πρώτες θέσεις των αποτελεσµάτων των µηχανών αναζήτησης, να έχουν τεράστια (οικονοµική) επιτυχία. Άρα µια ιστοσελίδα ταυτόχρονα µε την εµφάνιση πρέπει να συνδυάζει και τη βελτιστοποίηση στις µηχανές αναζήτησης. Πολλοί λένε πως «η συνταγή που εγγυάται την σίγουρη επιτυχία της προβολής µιας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, είναι ο σωστός σχεδιασµός και κατασκευή µε παράλληλη βελτιστοποίηση στις µηχανές αναζήτησης SEO».

Το search engine optimization ξεκινάει από τη στιγµή που ξεκινάει και η σχεδίαση κατασκευή της ιστοσελίδας. Κάθε βήµα υλοποίησης πρέπει να δηµιουργείται υπό το πρίσµα του seo. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει όλα τα µέλη µιας οµάδας υλοποίησης µιας ιστοσελίδας να συνεργάζονται αρµονικά υπό την επίβλεψη ειδικών του seo. Όσο πιο καλή συνεργασία και βελτιστοποίηση υπάρχει εξ’αρχής, τόσο µεγαλώνει το πλεονέκτηµα έναντι του ανταγωνισµού σε θέµατα κατάταξης στις µηχανές αναζήτησης.

Τα πάντα ξεκινούν από το web development. Το development & το design που θα ακολουθήσετε πρέπει να είναι βελτιστοποιηµένο προς δύο κατευθύνσεις, τον άνθρωπο και τις µηχανές αναζήτησης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας λύσουμε κάθε απορία.